Als je een verkoper bent, is er één pad dat je niet over het hoofd kunt zien: Amazon Sponsored Product Ad Placement.

Dit artikel is bedoeld om de complexiteit van dit advertentieplaatsingsmodel te ontcijferen en inzicht te bieden in de kritieke rol ervan in het succes van een op Amazon gebaseerd bedrijf.

What is Amazon Ad Placement Sponsored Product?
Gesponsord product is de advertentie die je maakt om je product te promoten en Gesponsorde productplaatsing is waar die advertentie verschijnt. Je kunt Sponsored Product zien als het “wat” en Sponsored Product Ad Placement als het “waar”.
Wanneer  je een Sponsored Product-campagne maakt, heb je de optie om jouw advertentieplaatsingen handmatig of automatisch in te stellen. De plaatsing is cruciaal omdat deze bepaalt hoe zichtbaar uw advertentie zal zijn voor potentiële klanten. Een gesponsorde productadvertentie bovenaan in de zoekresultaten heeft bijvoorbeeld meer kans om gezien en aangeklikt te worden, maar kan ook meer kosten per klik dan advertenties in ‘Rest van de zoekresultaten’ of ‘Productpagina’-advertenties.

Types of Amazon Ad Placements

Top of Search Placement
Bovenaan in de zoekresultaten staan bij advertentieplaatsingen op Amazon biedt aanzienlijke voordelen, maar brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Advertenties op deze felbegeerde plek zijn het eerste wat klanten zien wanneer ze een zoekopdracht starten, waardoor je product goed zichtbaar is. Deze plaatsing is bijzonder effectief voor het aantrekken van klanten met een hoge koopintentie, omdat ze actief zoeken naar specifieke producten. De toplocatie helpt ook bij het opbouwen van een positieve merkbekendheid, omdat klanten producten die bovenaan staan vaak gelijkstellen aan kwaliteit en relevantie.
De kosten voor het beveiligen van deze toppositie kunnen echter hoog oplopen, met hogere kosten-per-klik (CPC) tarieven in vergelijking met andere advertentieplaatsingen. Om deze toppositie te behouden is bovendien een goed doordachte zoekwoordstrategie noodzakelijk, anders loop je het risico jouw advertentiebudget te verspillen aan termen die niet converteren.

Top of search and rest of search ad placement

Rest of Search Placement
Rest of Search-plaatsingen bieden een zichtbaarheidsvoordeel ten opzichte van het uitsluitend vertrouwen op organische zoekresultaten, zelfs met een lager doorklikpercentage in vergelijking met top-of-search-plaatsingen. Deze plaatsingen worden over het algemeen geleverd tegen lagere kosten per klik (CPC), waardoor ze een kosteneffectieve optie zijn voor het verkrijgen van een bepaald niveau van zichtbaarheid zonder een aanzienlijke investering.
Hoewel de betrokkenheid beperkt is door hun locatie onder de vouw of op volgende pagina’s, vangen ze wel “tail-end conversies” van gebruikers die naar beneden scrollen voor meer opties, waardoor deze plaatsingen vooral nuttig zijn voor niche- of unieke producten. Dit betekent dat je nog steeds verkopen kunt aantrekken van klanten die hun aankopen bewuster benaderen en bereid zijn om verder te zoeken dan de eerste zoekresultaten.

Product Page Placement
Plaatsingen op productpagina’s bieden gerichte exposure door te verschijnen op pagina’s met producten die vergelijkbaar zijn met het jouwe, waardoor de aandacht wordt getrokken van klanten die al geïnteresseerd zijn in een soortgelijk product. Deze opstelling stimuleert vergelijkend winkelen, omdat klanten gemakkelijk de kenmerken en prijs van jouw product kunnen afwegen tegen die van het product dat ze op dat moment bekijken. Als je een reeks producten aanbiedt, dienen deze plaatsingen ook als een hulpmiddel voor upselling en cross-selling, waardoor de winkelwagen van de klant mogelijk groter wordt.
Productpagina plaatsingen zijn meestal minder duur dan ‘Top of Search’ plaatsingen, waardoor ze een kosteneffectieve manier zijn om een gericht publiek te bereiken. Het is echter belangrijk om op te merken dat klanten die deze advertenties bekijken zich vaak in de ‘overweeg’-fase bevinden, in plaats van de ‘koop’-fase, en daarom misschien minder geneigd zijn om direct tot een aankoop over te gaan.

Product page ad placement

How to Adjust Bids Based on Amazon Ad Placement
In Amazon’s Gesponsorde Producten-campagnes kunnen adverteerders met bodmodificatoren voor zoekplaatsingen, ook wel bekend als plaatsingsmultiplicatoren, hun biedingen voor Amazon productplaatsingen aanpassen. Deze modifiers werken in percentages en komen bovenop je basisbod voor specifieke zoekwoorden.


How Product Placement Multipliers Work?
Als je bijvoorbeeld een basisbod van $1 instelt voor een trefwoord en vervolgens een plaatsingsmultiplicator van 50% toepast voor ‘Bovenaan in zoeken’, zou jouw bod voor die specifieke plaatsing $1,50 zijn. Als er daarentegen geen vermenigvuldigingsfactor is ingesteld voor ‘Pagina met productgegevens’, blijft je bod voor die plaatsing op het basisbod van $ 1 staan.

How Different Bidding Strategies work with Ad Placement multipliers
Plaatsingsvermenigvuldigers kunnen samenwerken met de verschillende biedstrategieën van Amazon, zoals Vaste biedingen, Dynamische biedingen alleen omlaag en Dynamische biedingen omhoog en omlaag.

Fixed Bids
Bij een vaste biedstrategie, als je je basisbod instelt op $1, zal Amazon dit bod van $1 gebruiken voor alle veilingen waaraan je deelneemt, ongeacht waar je advertentie zal verschijnen (Bovenaan in Zoeken, Productpagina of Rest van Zoeken).
Voorbeeld: Als je een plaatsingsmultiplicator van 50% instelt voor Bovenaan in Zoeken, wordt je bod voor die plaatsing $1,50. Amazon past dit bod niet aan; het blijft vast staan tenzij je het handmatig wijzigt.

Dynamic Bids – Down Only
Bij deze strategie kan Amazon je bod verlagen op basis van de kans dat je advertentie converteert. Stel dat je een basisbod van $1 hebt ingesteld en een plaatsingsmultiplicator van 50% voor Top of Search, waardoor het bod $1,50 is voor die plaatsing.
Voorbeeld: Als het algoritme van Amazon voorspelt dat de klik minder waarschijnlijk zal converteren, wordt het bod verlaagd naar $0,75. De plaatsingsmultiplicator wordt eerst toegepast, dus het bod dat kan worden verlaagd is de $1,50, niet de basis $1.

Dynamic Bids – Up and Down
Bij deze adaptieve strategie verhoogt of verlaagt Amazon je bod op basis van de kans op conversie. Je begint met een basisbod van $1 en stelt een plaatsingsmultiplicator van 50% in voor ‘Top of Search’, waardoor het bod $1,50 wordt voor die plaatsing.
Voorbeeld: Voor ‘Top of Search’ kan Amazon je bod van $1,50 verhogen met maximaal 100% als het denkt dat de klik waarschijnlijk zal converteren, waardoor het potentiële bod kan oplopen tot $3. Omgekeerd, als het algoritme denkt dat de klik minder waarschijnlijk zal converteren, kan het je bod van $1,50 verlagen.
Biedstrategieën en plaatsingsmultiplicatoren in Amazon Gesponsorde Producten-campagnes werken samen om de prestaties van je advertenties te optimaliseren voor verschillende Amazon productplaatsingen.
Laten we zeggen dat je wandelschoenen verkoopt en een basisbod instelt van $ 1. Je besluit ook om Dynamische biedingen Omhoog en Omlaag te gebruiken met een 50% plaatsingsmultiplicator voor Bovenaan in Zoeken.

Initieel bod: Je basisbod voor ‘Top of Search’ wordt $1,50 na toepassing van de vermenigvuldigingsfactor van 50%.
Dynamische aanpassing: Het algoritme van Amazon kan dit bod verhogen naar $2,50 als het denkt dat een conversie zeer waarschijnlijk is of verlagen naar $1,25 als een conversie minder waarschijnlijk is.

De synergie tussen biedstrategieën en plaatsingsmultiplicatoren biedt adverteerders zowel controle als flexibiliteit. Door beide effectief te gebruiken, kun je niet alleen agressiever concurreren op hoogwaardige plaatsingen, maar ook budget besparen op gebieden waar conversies minder waarschijnlijk zijn, waardoor je algehele ROAS wordt gemaximaliseerd.

Maximize Top-of-search ad placements
Wanneer een zoekwoord goed presteert, kan het verhogen van het bod inderdaad de ranking in de organische zoekresultaten verbeteren. In dit geval zijn dure top-of-search advertenties misschien niet meer zo nodig. Bovendien, als het niet zorgvuldig wordt beheerd, kan een te grote afhankelijkheid van top-of-search advertenties kannibaliseren verkoop die anders zou komen van de natuurlijke zoekresultaten. Daarom is een uitgebreide afweging van meerdere factoren nodig bij het toepassen van deze advertentiestrategie om de optimale balans tussen advertentie-uitgaven en verkoopopbrengsten te bereiken. Hier zijn enkele situaties waarin je moet stoppen met hoog bieden om een top-of-search plaatsing te bereiken.
Het is ook belangrijk om zowel ACOS als TACOS statistieken te volgen; een daling in ACOS zonder een overeenkomstige TACOS daling kan betekenen dat je advertenties de organische verkoop ondermijnen. Als een ASIN al hoog scoort in de organische resultaten, overweeg dan om je advertentie-uitgaven te herbestemmen om andere producten te stimuleren.


Other Sponsored ads Strategies
Amazon Video Ads Formaat Richtlijn: Alles wat je moet weten over Amazon video-advertenties
Een complete gids (2023) voor het maken van Amazon Sponsored Video-advertentiecampagnes
Hoe voer je efficiënte Amazon PPC Ads campagnes uit?