Ben je een Amazon-verkoper en wil je je reclamecampagnes optimaliseren en je ROI verhogen?

Een van de belangrijkste strategieën die je moet beheersen is het gebruik van negatieve zoekwoorden op Amazon. In deze handleiding bekijken we wat negatieve zoekwoorden zijn op Amazon, hoe je ze kunt vinden en welke tools je kunnen helpen om je Amazon advertentie-inspanningen te stroomlijnen.

Wat zijn negatieve zoekwoorden op Amazon?
Negatief trefwoord is een van de essentiële soorten Amazon trefwoorden voor het voorbereiden van je PPC campagnes.
Het zijn zoektermen of zinnen waarvoor je niet wilt dat je advertenties worden weergegeven. Wanneer je negatieve zoekwoorden toevoegt aan je Amazon PPC campagnes, vertel je Amazon eigenlijk om je advertenties niet weer te geven wanneer iemand zoekt op die specifieke termen. Hierdoor kun je je advertentietargeting verfijnen en ervoor zorgen dat je producten alleen worden getoond aan het meest relevante publiek.


Hoe werken negatieve keywords?

Amazon Ad Relevancy verbeteren
Door bepaalde zoekwoorden uit te sluiten die niet relevant zijn voor je product of doelgroep, kun je ervoor zorgen dat je advertenties alleen worden getoond aan mensen die hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je high-end zonnebrillen verkoopt. Zonder negatieve zoekwoorden te gebruiken, worden je advertenties mogelijk weergegeven bij zoekopdrachten die te maken hebben met goedkope zonnebrillen.
Door negatieve zoekwoorden zoals “goedkoop” en “korting” toe te voegen, kun je voorkomen dat je advertenties worden weergegeven bij gebruikers die op zoek zijn naar voordelige opties. Hierdoor kun je je advertentie-inspanningen richten op een meer doelgericht publiek dat bereid is een meerprijs te betalen voor kwaliteitsproducten.

Verspilde advertentie-uitgaven verminderen
Wanneer je advertenties worden weergegeven voor irrelevante zoektermen of zoektermen met een lage conversie, leidt dit tot lage doorklikratio’s, maar slurpt het ook je budget op, zonder dat er verkopen worden gegenereerd.
Laten we het voorbeeld van de “dure zonnebril” nog eens nemen. Sommige Amazon-gebruikers zoeken naar goedkope zonnebrillen en klikken op je advertenties. Nadat ze zich snel realiseren dat dit niet het product is dat ze zoeken, sluiten ze je productpagina. Dit verhoogt eigenlijk je CPC omdat gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in het kopen van je product op je advertenties klikken.

Algehele PPC prestaties verbeteren
Zoals we hierboven al zeiden, door irrelevant verkeer te verwijderen en je te richten op een zeer doelgericht publiek, is de kans groter dat je advertenties een hoger doorklikpercentage (CTR) en hogere conversiepercentages krijgen.
Bovendien kun je door het verminderen van verspilde advertentie-uitgaven aan irrelevante klikken, deze middelen toewijzen aan andere zoekwoorden met betere prestaties die het succes van je campagne verder kunnen vergroten.

Hoe vind je negatieve keywords op Amazon?
Het ontdekken van effectieve negatieve zoekwoorden is essentieel voor het verbeteren van je advertentieprestaties. Hier zijn enkele methoden om negatieve zoekwoorden op Amazon te vinden:

Negatieve trefwoordlijsten uitbreiden met Amazon Zoektermrapporten
Door zoekwoordrapporten te analyseren, kun je de specifieke zoektermen begrijpen die jouw gebruikers aanzetten tot klikken. Ook kun je irrelevante of slecht presterende zoektermen vinden en deze omzetten in negatieve zoekwoorden.
Om toegang te krijgen tot je zoekwoordrapporten in Amazon Seller Central of Advertising Console, navigeer je naar de sectie “Advertising” of “Campaign Manager”. Zoek naar de specifieke advertentiecampagne die je wilt analyseren en selecteer de bijbehorende rapportoptie. Vergeet niet om je negatieve zoekwoorden te volgen op zoektrends en klantgedrag.

navigeer naar de sectie “Advertising” of “Campaign Manager” in het Amazon zoektermenrapport
Hier hebben we ook een stap-voor-stap handleiding gegeven over hoe je zoekterm rapport kunt gebruiken om je Amazon PPC campagnes te schalen.


Grondige concurrentieanalyse uitvoeren
Bezoek de productpagina’s van je concurrenten, let op hun gesponsorde advertenties en bekijk klantbeoordelingen over hun producten. Misschien vind je een aantal zoekwoorden die vaak worden genoemd, maar die niet relevant zijn voor de producten die jij aanbiedt.
Als je bijvoorbeeld zonnebrillen van hoge kwaliteit verkoopt en je ziet dat concurrenten herhaaldelijk termen als “goedkope zonnebrillen” of “zonnebrillen van lage kwaliteit” gebruiken, is dat een goede indicatie dat het toevoegen van dergelijke termen als negatieve zoekwoorden kan helpen voorkomen dat je advertenties in irrelevante zoekopdrachten verschijnen. Door gebruik te maken van de inzichten van jouw concurrenten, kun je jouw negatieve zoekwoordstrategie verfijnen.

A/B testing Analysis
Begin met het opstellen van een lijst met potentiële negatieve zoekwoorden op basis van je product, doelgroep en marktonderzoek. Verdeel de zoekwoorden vervolgens in verschillende groepen.
Een groep kan zich bijvoorbeeld richten op prijsgerelateerde termen (bijv. “goedkoop”, “afgeprijsd”), terwijl een andere groep zich kan richten op omschrijvingen van lage kwaliteit (bijv. “nep”, “namaak”). Door uw negatieve zoekwoordenlijsten te segmenteren, kun je hun impact effectiever analyseren.
Implementeer deze variaties geleidelijk en monitor hun effecten op je advertentieprestatiecijfers zoals CTR, conversiepercentages en CPC. Door zorgvuldig zoekwoorden A/B te testen op Amazon, kun je je aanpak na verloop van tijd verfijnen. Onthoud dat geen twee campagnes hetzelfde zijn, dus wat voor anderen werkt, werkt misschien niet voor jou.


Gebruik de Amazon Negatieve Zoekwoorden Tool
Is er een geautomatiseerde tool beschikbaar die de tijdrovende taak van het identificeren van irrelevante zoekwoorden en ze toe te voegen aan een negatieve zoekwoordenlijst kan stroomlijnen? m19 is een geautomatiseerde PPC software die Amazon marketeers helpt met negatieve zoekwoorden. Het kan slecht presterende zoekwoorden aanwijzen en elimineert eenvoudig de noodzaak voor handmatige analyse van zoektermrapporten. m19 detecteert en markeert bijvoorbeeld automatisch negatieve zoekwoorden voor je.

m19 board blacklist negative keywords
En je kunt de trefwoorden die je wilt op een zwarte lijst zetten, op groepsniveau of op campagneniveau. Je kunt bijvoorbeeld een zaadzoekwoord in een specifiek ASIN op de zwarte lijst zetten of toevoegen. En het negatieve zoekwoord werkt alleen voor dit ASIN.

m19 board blacklist negative seed keywords
A Pro tip:
m19 hanteert een andere aanpak dan de conventionele aanpak waarbij marketeers slecht presterende zoekwoorden meestal in de negatieve zoekwoordenlijst plaatsen vanwege hun lage conversie- of klikratio.
In m19 pleiten we ervoor om specifiek te bieden op deze slecht presterende zoekwoorden, of het nu zoektermen of productpagina’s zijn. We willen het verkeer van deze zoekwoorden niet volledig elimineren. Want een slechte prestatie of een lage kans op conversie geeft waardevolle informatie, net zoals een sterke prestatie dat doet. Het betekent dat een lage prestatie net zoveel informatie geeft als een goede prestatie.

Different Negative keywords match types on Amazon
In Amazon Advertising heb je twee hoofdopties voor het matchen van negatieve zoekwoorden: negative phrase vs negative exact match op amazon.

Negative Phrase Match
Advertenties worden niet weergegeven als de zoekopdracht de hele negatieve zoekwoordzin bevat, zelfs als er extra woorden voor of na staan. Als je bijvoorbeeld “snelle levering” toevoegt als een negatieve woordgroep, wordt je advertentie niet weergegeven voor zoekopdrachten als “snelle leveringsopties” of “snelle levering.

Negative Exact Match‍
Advertenties worden niet weergegeven voor de exacte zoekterm die is opgegeven als een negatief zoekwoord, zonder variaties toegestaan. Als je bijvoorbeeld “nachtelijke verzending” toevoegt als een negatieve exacte match, zal je advertentie niet verschijnen voor “nachtelijke verzending”, maar het kan nog steeds verschijnen voor “snelle nachtelijke verzending”. Kies het type overeenkomst dat het beste past bij je campagnedoelstellingen en zoekwoordstrategie.

Volg ons artikel om meer te weten te komen over deze match types: Amazon Zoekwoordengids 2023: Optimaliseer voor jouw PPC-campagnes.

How to Remove Negative Keywords on Amazon
Als je merkt dat bepaalde negatieve zoekwoorden niet langer relevant zijn of als je je targeting wilt aanpassen, kun je ze eenvoudig verwijderen uit je campagnes. Ga gewoon naar je Amazon Advertising account en navigeer naar de instellingen voor negatieve zoekwoorden voor je specifieke campagne. Hier kun je negatieve zoekwoorden voor je aanbieding toevoegen of verwijderen:
1: Log in op Amazon Seller Central: Log in op je account en ga naar het tabblad “Adverteren”.
2: Navigeer naar Campagnebeheer: Klik in het gedeelte “Adverteren” op “Campagnebeheer”.
3: Selecteer de campagne: Zoek en selecteer de campagne waarin je de negatieve zoekwoorden hebt toegevoegd die je wilt verwijderen.
4: Tabblad negatieve zoekwoorden: Zoek en klik op het tabblad “Negatieve zoekwoorden” in het dashboard van de campagne.
5: Selecteer en Verwijder: Zoek de negatieve zoekwoorden die je wilt verwijderen. Er zouden selectievakjes moeten staan naast elk negatief trefwoord. Vink deze vakjes aan voor de zoekwoorden die je wilt verwijderen en klik vervolgens op de knop “Archiveren”.


Add negative keywords on Amazon

 


Negatieve zoekwoorden op Amazon verwijderen

Conclusie
Bij Amazon PPC campagnes is het opnemen en verwijderen van negatieve zoekwoorden van groot belang. Deze cruciale actie kan verschillende voordelen opleveren, zoals kostenbesparingen, verhoogde zichtbaarheid, groter bereik en de zekerheid dat je advertenties het beoogde publiek bereiken.