Ken jij drie veelvoorkomende fouten in het Amazon zoekmarketingproces?

1. Black listen van slechte zoekwoorden

Mensen denken vaak dat de beste manier om zoekmarketingcampagnes uit te voeren is door zoekwoorden die niet presteren op de zwarte lijst te zetten. Het probleem is dat wanneer je een zoekwoord op de zwarte lijst zet, het voorgoed verdwenen is, en dat is een van de redenen waarom je dit wilt vermijden.

Een zoekwoord presteert mogelijk ondermaats om verschillende redenen, zoals seizoensgebondenheid of lage biedingen. Het betekent niet meteen dat het een slecht zoekwoord is. Neem je favoriete zoekwoord, analyseer de gegevens en bekijk hoe dit zoekwoord in de loop der tijd presteert. Soms presteert zelfs je beste zoekwoord niet zoals je zou denken.

Stel je voor dat je alle niet-presterende zoekwoorden op de zwarte lijst zet. Dit betekent dat je mogelijk ook je best presterende zoekwoord op de lijst zet, omdat zelfs deze zoekwoorden op een bepaald moment moeite kunnen hebben gehad. Daarom is automatisch op de zwarte lijst zetten erg gevaarlijk!

Je kunt beter je biedingen verlagen tot een minimum in plaats van het zoekwoord helemaal te verwijderen. Als de situatie echt slecht is, stel het dan in op het absolute minimum. In het ergste geval krijgt dit zoekwoord minder verkeer, maar je kosten zullen laag zijn en het kan uiteindelijk je advertentiekosten verbeteren.

Een ander voordeel van het verlagen van je biedingen is dat het kan helpen seizoensgebonden zoekwoorden nieuw leven in te blazen en je beschermt tegen beslissingen op basis van gegevens die meestal geen rekening houden met seizoensinvloeden.

2. Overmatig gebruik van exacte of brede zoekovereenkomsten

Als je voor elke goed presterende zoekwoord een exacte of brede zoekovereenkomst gebruikt, laat je in feite Amazon alles voor je beslissen. Bovendien zul je altijd het hoogste bod betalen.

Laten we zeggen dat je bordspellen verkoopt. Iemand typt “bordspellen voor kinderen”. Je hebt misschien “spellen” als een exact zoekwoord en je hebt ook “bordspellen” als een brede zoekovereenkomst voor hetzelfde product. In dit geval zal de zoekterm “bordspellen voor kinderen” zowel “spellen” als een exacte zoekopdracht als “bordspellen” als een brede zoekopdracht matchen.

Amazon beslist welk product in een gesponsorde advertentie wordt weergegeven op basis van het hoogste bod tussen je twee zoekwoorden. Dat betekent dat je verkeer hebt vanuit verschillende instappunten en Amazon de duurste instappunten kiest. Deze situatie leidt altijd tot veel hogere uitgaven, zonder enige zekerheid van betere prestaties.

Dus wanneer je een exact zoekwoord gebruikt, zorg er dan voor dat het niet is opgenomen in een andere brede of autom

atische advertentiegroep. Het moet worden gekoppeld aan een uitsluiting van de zoekterm die van toepassing is op de andere instappunten waarin het is opgenomen.

Dit geldt ook voor exacte zoekwoorden. Als je biedt op een exact zoekwoord, zorg er dan voor dat het wordt uitgesloten van alle brede en exacte zoekwoorden, evenals alle automatische advertentiegroepen waarmee het mogelijk overeenkomt. Anders ga je bieden tegen jezelf.

Een andere manier om dit probleem te voorkomen is het stoppen met het gebruik van honderden zoekwoorden met verschillende zoektypen. Als je talloze zoekwoorden voor hetzelfde product hebt, overweeg dan om hun aantal te verminderen. Het is altijd beter om een kleiner aantal goed geconfigureerde zoekwoorden te hebben dan honderden zoekwoorden die niet goed worden beheerd.

Houd deze gouden regel in gedachten: alle gerichte zoekwoorden moeten worden gekoppeld aan hun uitgesloten versies.

3. Zeer hoog en vlak bieden om een gesponsorde positie te garanderen

Als je dit doet, geef je te veel geld uit zonder resultaten te behalen. Cost Per Click (CPC) is niet de enige parameter waar Amazon rekening mee houdt om een gesponsorde plek toe te kennen.

Sommige mensen denken dat het instellen van een hoog PPC-bedrag (laten we zeggen 5 euro) een gesponsorde positie garandeert. Zelfs als je concurrent 1 euro biedt, blijft het zeer gevaarlijk om zo hoog te bieden. Er zijn verschillende redenen: je concurrenten gebruiken slimmere tools waarvan de logica geleidelijk hun biedingen verhoogt om verkeer te genereren. Als gevolg daarvan betaal je meer voor hetzelfde verkeer.

Een andere reden is dat Amazon verschillende parameters gebruikt om de waarde van het tonen van jouw product op een gesponsorde plek te schatten:

– PPC, wat Amazon helpt beslissen of het de moeite waard is om je product weer te geven,
– Een schatting van de klikfrequentie van je product,
– Een schatting van de conversieratio – de waarschijnlijkheid dat een klant je product koopt.

Met behulp van deze drie belangrijkste parameters voorspelt Amazon de omzet die ze zullen genereren uit één klik. Met deze informatie voert Amazon zijn eigen interne veiling uit en beslist welke producten worden weergegeven op een gesponsorde plek.