Het aanmaken van een listing op Amazon kan vari√ęren afhankelijk van het specifieke Amazon-marktplaatsplatform en de categorie van het product. Echter, in algemene termen, volgen hier de stappen om een listing te maken op Amazon:

 1. Inloggen op Seller Central
  Ga naar Amazon Seller Central en log in met jouw accountgegevens.
 2. Kies ‘Product toevoegen
  In het dashboard, ga naar het menu ‘Inventaris’ en selecteer ‘Voeg een nieuw product toe’.

 3. Zoek in Amazon’s Catalogus
  Je krijgt eerst de optie om te zoeken of jouw product al op Amazon bestaat. Als het al bestaat, kun je een nieuwe aanbieding voor dat product maken. Als dat niet het geval is, ga je verder met het cre√ęren van een nieuwe listing.

 4. Selecteer een Categorie: Kies de meest relevante categorie voor jouw product. Sommige categorie√ęn vereisen goedkeuring van Amazon, dus zorg ervoor dat je de nodige rechten hebt om in die categorie te verkopen.

 5. Vul Productinformatie In:
  1.    Vitale info: Hier vul je basisinformatie in zoals de titel, merk en fabrikant.
  2.    Aanbieding: Voeg prijs, hoeveelheid en SKU (Stock Keeping Unit) toe.
  3. ¬† ¬†Afbeeldingen: Upload kwalitatieve foto’s van het product.
  4.    Beschrijving: Voeg productbeschrijvingen en bullet points toe.
  5.    Zoektermen: Deze helpen bij het beter vindbaar maken van jouw product op Amazon.
  6.    Andere Attributen: Afhankelijk van de categorie kunnen er andere velden zijn, zoals grootte, kleur, gewicht, enz.
 6. Fulfillment-methode kiezen: Bepaal of je zelf de producten wilt verzenden (Fulfillment by Merchant, FBM) of dat je gebruik wilt maken van Amazon’s Fulfillment (Fulfillment by Amazon, FBA).

 7. Opslaan en Afronden: Nadat je alle benodigde informatie hebt ingevoerd, kun je de listing opslaan. Het kan even duren voordat de listing actief is, afhankelijk van de categorie en andere factoren.

 8. Controleer de Listing: Na het aanmaken, controleer de listing om zeker te zijn dat alle informatie correct en volledig weergegeven wordt.

Het is belangrijk om de richtlijnen van Amazon nauwgezet te volgen bij het aanmaken van een listing. Amazon heeft strikte kwaliteitsnormen voor productlistings, inclusief afbeeldingen en beschrijvingen, en het niet naleven van deze richtlijnen kan leiden tot het verwijderen van de listing of andere sancties.

Los daarvan is een goed listing erg belangrijk voor je SEO, naast adverteren is dat het belangrijkste om verkeer naar je pagina te leiden.

Tenslotte, als je een grote catalogus van producten hebt, overweeg dan om gebruik te maken van bulk-upload tools of integraties die door Amazon of derde partijen worden aangeboden om het proces te versnellen.