Het succesvol lanceren van een product op Amazon gaat verder dan alleen het beschikbaar maken voor aankoop.

Het gaat om het strategisch positioneren om op te vallen temidden van een enorme zee van concurrenten. Dit is vooral cruciaal op Amazon, een platform dat wordt overspoeld door miljoenen producten en verkopers die vechten om de aandacht van de consument.

Daarom hebben we deze uitgebreide gids samengesteld om je door elke kritieke fase van een succesvolle productlancering op Amazon te leiden. Of je nu een Amazon verkoper bent die een grote sprong voorwaarts wil maken of een ervaren verkoper die op zoek is naar je volgende hit, deze gids beantwoordt al je vragen over hoe je een Amazon productlancering succesvol uitvoert.

In dit artikel behandelen we:
– Kies de juiste trefwoorden
– Stel een goede producttitel samen
– Zoek en test de beste afbeeldingen
– Profiteer van de Amazon Honeymoon Periode
– Stel een prijsstrategie op voor de productlancering
– Hoe krijg je beoordelingen op Amazon?
– Gebruik PPC-campagne voor productlancering
– De kosten van productlancering

Hoe trefwoorden te kiezen voor productlancering op Amazon
Wanneer iemand iets wil kopen op Amazon, zoekt hij meestal met een specifieke term. Amazon suggereert zoekwoorden als de gebruiker begint te typen. Daarom is het belangrijk om in de titel van je product de zoektermen op te nemen waarop je wilt scoren.


Selecteer de juiste trefwoorden voor jouw productvermeldingen
Zoekwoorden in de titel hebben een grote invloed op je ranking op Amazon.
Dus, hoe selecteer je de juiste zoekwoorden voor je productvermelding?

Hulpmiddelen voor trefwoorden selecteren
Concurrenten analyseren voor trefwoord inspiratie

Een effectieve manier om te bepalen wat er in jouw titel en opsommingstekens moet komen, is het bestuderen van de listing van een concurrent, vooral als die goede omzet maakt. Met “een spiegel maken” bedoelen we dat je hun trefwoorden in de ranglijst in je listing moet opnemen, niet dat je hun tekst letterlijk moet kopiëren.
Je kunt ook Helium 10 gebruiken voor een eerste onderzoek, maar we raden ook aan om Brand Analytics te gebruiken voor diepere inzichten.

Helium 10
Een handig hulpmiddel is Scribbles van Helium 10. Als we beginnen met het opstellen van de listing, markeert Scribbles trefwoorden die al zijn gebruikt, zodat er geen overbodige woorden worden gebruikt en alle belangrijke trefwoorden worden opgenomen.

Brand Analytics on Amazon
Brand Analytics op het Amazon Seller Central Dashboard is erg handig om de verkoop te laten groeien.
Je kunt deze tool op twee manieren gebruiken. De eerste is door direct te zoeken naar een zoekwoord dat een concurrent gebruikt om zijn Search Frequency Rank te zien, die je informeert over de meest gezochte zoekwoorden op Amazon.

Of je deze tool nu gebruikt in de VS of in Europa, Brand Analytics kan een goudmijn zijn voor het vinden van specifieke long-tail zoekwoorden. Als een zoekwoord bijvoorbeeld een hoog zoekvolume heeft, maar lage conversieratio’s voor de top drie producten, dan is het waarschijnlijk dat klanten alleen op verkenning zijn. Omgekeerd, als een long-tail trefwoord een lage SFR heeft en een hoog conversiepercentage, is dat een indicator dat het trefwoord precies moet worden opgenomen in jouw producttitel omdat het een sterke kandidaat is voor ranking.

Bij de tweede methode gebruik je het ASIN van de concurrent om te zien op welke zoekwoorden Amazon gegevens heeft voor die specifieke aanbieding. Houd er rekening mee dat als je de zoekwoorden wekelijks controleert, Amazon de gegevens kan consolideren. Als je bijvoorbeeld op de ene dag vijf zoekwoorden hebt en op een andere dag tien, dan kan het zijn dat het wekelijkse rapport maar vijf zoekwoorden laat zien. Dit gebeurt als de extra zoekwoorden op andere dagen geen verkopen opleverden.

Zodra we zeer relevante zoekwoorden hebben geïdentificeerd, maken we een lijst en selecteren we de zoekwoorden waarop we ons willen richten voor onze productvermelding. Zoals velen van jullie misschien al weten, wegen de opsommingstekens in je Amazon listing ook zwaar bij zoekwoordoptimalisatie. Daarom nemen we deze zoekwoorden niet alleen strategisch op in de titel, maar ook in de opsommingstekens van de listing.

Als er gerelateerde zoekwoorden zijn die niet van nature in de titel, opsommingstekens of beschrijving passen, plaatsen we ze in de velden “Zoektermen” en “Onderwerp”. Het is de moeite waard om te vermelden dat, gebaseerd op onze ervaring, het veld “Onderwerp” meestal meer rankingkracht heeft dan het veld “Zoektermen”.


Amazon Subject Matter

Veelgemaakte fouten in zoektermen en onderwerpsvelden
Een veel voorkomende fout die we zien is het herhalen van zoektermen in het veld zoektermen. Het is essentieel om te begrijpen dat zoektermen niet cumulatief zijn; ze worden beschouwd als afzonderlijke trefwoorden gescheiden door spaties. Er zijn geen komma’s of punten nodig. Gebruik unieke trefwoorden die nog niet zijn gebruikt in je titel of opsommingstekens. Dezelfde logica geldt voor het onderwerpveld.

Hoe maak je een goede producttitel op Amazon

Readability
In de begindagen van Amazon, toen de marktplaats vooral gevuld was met generieke producten, vulden verkopers hun producttitels vaak met willekeurige trefwoorden om hoger in de zoekresultaten te komen. Hoewel dit misschien effectief was voor SEO, leidde het vaak tot titels die niet goed leesbaar waren voor potentiële klanten. Vanuit het perspectief van een koper is het cruciaal dat de titel leesbaar is.

Adherence to Character Limit
Amazon heeft karakterlimieten geïmplementeerd voor producttitels en als je hier niet aan voldoet, kan je aanbieding verborgen worden in de zoekresultaten. In dergelijke gevallen zal je product, zelfs als mensen de directe link naar je product hebben, niet worden weergegeven in de zoekresultaten van Amazon en kun je er geen advertenties voor plaatsen.

Include Relevant Keyword
Het is belangrijk om zoekwoorden op te nemen die zeer relevant zijn voor je product en waarvoor je wilt scoren. Vermijd het gebruik van brede zoekwoorden of zoekwoorden met een hoog volume, omdat deze zich vaak niet vertalen in verkopen. Richt je in plaats daarvan op long-tail zoekwoorden die specifieker zijn voor je product.

Visual Separators
Je kunt symbolen zoals komma’s en streepjes gebruiken om zinnen in de titel visueel van elkaar te scheiden.

Important Information First
Als je een product verkoopt met meerdere eenheden, is het aan te raden om deze informatie aan het begin van de titel te zetten. Als je product bijvoorbeeld wordt geleverd in sets van twee of drie, zet dat dan aan het begin. Dit is belangrijk omdat Amazon titels in zoekresultaten inkort na een bepaald aantal tekens.

Include your Brand Name
Het opnemen van je merknaam in de titel is niet alleen belangrijk voor je merkbekendheid, maar ook voor het Product Listing Algorithm (PLA) van Amazon. Als je je merknaam in eerste instantie niet toevoegt, kan Amazon deze automatisch toevoegen en kun je deze later niet meer verwijderen. Als je merknaam echter uitzonderlijk lang is, kan Amazon deze naar het einde van de titel verplaatsen om ervoor te zorgen dat shoppers de essentiële informatie eerst kunnen lezen.


Amazon product title checklist

Hoe je de juiste afbeeldingen vindt en test voor de productlancering
Een van de belangrijkste factoren die je ranking en conversieratio bepalen, is de kwaliteit van je productafbeeldingen.

Choose the Right Main Image
Bij het selecteren van afbeeldingen moet de hoofdafbeelding bijzonder opvallend zijn. De hoofdafbeelding beïnvloedt namelijk de doorklikratio en een hogere doorklikratio heeft een positief effect op de prestaties van uw PPC campagne. Doorgaans klikken mensen op producten met de meeste beoordelingen en beoordelingen. De kwaliteit en aantrekkingskracht van de productafbeelding spelen echter ook een belangrijke rol.

Real Photos vs. 3D Images
De richtlijnen van Amazon raden aan om een echte foto te gebruiken voor de hoofdafbeelding. Veel verkopers kiezen er echter voor om 3D-afbeeldingen te gebruiken, die meestal duidelijker en scherper zijn. Bovendien kunnen 3D-afbeeldingen gemakkelijk worden gemanipuleerd wat betreft positie en extra elementen. Vanuit het perspectief van een koper kan een 3D-afbeelding vaak aantrekkelijker zijn dan een echte foto en dus leiden tot een hogere doorklikratio.

Enhance Brand Recognition in Images
Als je merk al herkenbaar is en je veel advertenties op je website hebt staan, wat zorgt voor spillover verkeer naar Amazon, dan kun je de merkherkenning nog verder vergroten door de box in de achtergrond van de hoofdafbeelding op te nemen. Deze techniek kan dienen als alternatief voor het plaatsen van een logo direct op de afbeelding, wat Amazon over het algemeen verbiedt.

Bundling and Promotional Images
Als je twee aanbiedingen hebt die elkaar goed aanvullen, overweeg dan om ze te bundelen en de bundel te promoten met een afbeelding. Een promotionele afbeelding kan bijvoorbeeld aangeven dat klanten de gebundelde artikelen met 20% korting kunnen kopen. Deze strategie stimuleert niet alleen de verkoop, maar verbetert ook de productrangschikking.

Product Information in Images
Lifestyleafbeeldingen kunnen potentiële kopers een indruk geven van de gebruikerservaring en een idee geven van de grootte van het product. Dit is vooral belangrijk omdat online afbeeldingen alleen al misleidend kunnen zijn over de werkelijke grootte van het product.
Maar tegenwoordig wil je niet alleen maar lifestylefoto’s; je hebt afbeeldingen nodig die een verhaal vertellen of de voordelen van je product uitleggen. Aangezien consumenten tegenwoordig de voorkeur geven aan visuele media, kunnen deze afbeeldingen veel effectiever zijn dan alleen tekst.

Aanwijzingen voor gebruik in afbeeldingen
Afbeeldingen moeten aanwijzingen bevatten voor het gebruik van het product. Omdat klanten het product online niet fysiek kunnen aanraken of voelen, is het cruciaal om duidelijk uit te leggen hoe ze het moeten gebruiken. Een afbeelding die de voordelen van een supplement benadrukt, kan bijvoorbeeld vermelden dat het “de spiergroei versnelt” of “de spiercellen aanvult”. Als deze voordelen alleen in de opsommingstekens staan, trekken ze misschien niet echt de aandacht van de consument. Bijvoorbeeld, het vermelden van “Gemakkelijk te bedienen; één knop, twee ventilatorsnelheden” in een afbeelding kan effectiever zijn dan deze informatie te begraven in opsommingstekens of beschrijvingen.

Include information in bullet points

Include product reviews
Je zou ook twee tot drie productbeoordelingen in de afbeeldingen kunnen opnemen. Dit is een ietwat grijs gebied wat betreft de regels van Amazon, maar er zijn nog geen sancties voor geweest, gebaseerd op het monitoren van verschillende klantvermeldingen. Het kiezen van recensies met de meeste stemmen kan aanzienlijk helpen bij het converteren van potentiële kopers wanneer ze door de afbeeldingen scrollen.

What’s Included in the Box
Het is goed om een afbeelding te laten zien van wat er in de doos zit, vooral als het product wordt geleverd met extra items die niet door concurrenten worden aangeboden. Dit kan een andere manier zijn om je product te onderscheiden en kan de conversie verhogen.

What’s included in the Box

Images Visualization

Add Visual Size References
Een visuele weergave van de grootte van een product kan het aantal retourzendingen aanzienlijk verlagen en de conversie verhogen. Een product zoals een pop-up stopcontact kan bijvoorbeeld veel worden teruggestuurd als klanten de maat niet precies kunnen bepalen. Door het echter naast een bekend voorwerp te plaatsen, zoals een MacBook, kan een bekende referentie voor de maat worden geboden en kan het aantal retourzendingen vanwege problemen met de maat worden verminderd.

Material and Ingredient Visualization
Een afbeelding die de materialen of ingrediënten van een product uitlicht kan ongelooflijk effectief zijn. De ingrediënten van probiotische hapjes visueel weergeven kan bijvoorbeeld veel overtuigender zijn dan ze te vermelden in een tekst onderaan de pagina met productdetails.

Visual Quality Indicators
Afbeeldingen kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van een product visueel weer te geven. Als een beker bijvoorbeeld wordt geadverteerd met “vier beschermingslagen”, kan een afbeelding waarin deze lagen worden uitgesplitst de eigenschap tastbaarder maken voor de klant, wat de verkoop kan stimuleren.

Take Advantage of New Product Honeymoon Period

Understand Amazon Ranking Mechanism
In wezen is Amazon gericht op het verkopen van producten en het genereren van inkomsten. Ze rangschikken producten op de eerste plaats op basis van hun verkoopkans. Amazon gebruikt verschillende tijdstippen – dagelijks, wekelijks, tweewekelijks, maandelijks en zelfs jaarlijks – om de verkopen bij te houden en producten overeenkomstig te rangschikken.
Als je product niet zoveel verkopen heeft als een concurrent voor bepaalde zoekwoorden, hoe geoptimaliseerd je aanbieding ook is, zul je niet hoger eindigen dan je concurrent. Amazon heeft een reden nodig om je product hoger in de rankings te plaatsen en meestal is die reden het verkoopvolume. Als een listing geen verkopen genereert tijdens de productlanceringsperiode, wordt het na een paar maanden moeilijk om te gaan ranken.


The Opportunity for Product Launch during the Honeymoon Period
Veel verkopers zijn bekend met de term “wittebroodsweken”, maar de werkelijke betekenis ervan wordt misschien niet helemaal begrepen.
Wanneer je een nieuw product lanceert, bevatten deze periodes in eerste instantie geen nul verkopen: ze zijn leeg. Amazon heeft geen gegevens uit het verleden om je product te vergelijken met concurrenten. Daarom vertrouwen ze meer op de trefwoorden die je hebt opgenomen in je titels en opsommingstekens. Amazon geeft je nieuw gelanceerde product in wezen een boost in de trefwoordranglijst. Het is gebruikelijk dat nieuwe producten vrijwel meteen op de eerste pagina’s komen te staan voor hun zoekwoorden als er voorraad beschikbaar is.

Don’t miss the the Honeymoon Period
Als je in de eerste paar dagen of weken geen verkopen genereert voor die eerste trefwoorden, zal Amazon je posities gaan verlagen. Ze testen in feite je product om te zien of het de concurrentie kan overtreffen. Als dat niet het geval is, zullen ze de verkoopgegevens van de verschillende tijdvakken gaan vergelijken en zal je positie dienovereenkomstig worden aangepast. Daarom kan het missen van de wittebroodsweken een gemiste kans zijn om een sterke eerste positie te verwerven.

How to Set Up Product Launch Price Strategy

Start Initial Pricing on Rankings
Als je je product tegen een sterk gereduceerde prijs lanceert om snel verkopen te genereren, zal het Amazon algoritme dit interpreteren als een product dat uitzonderlijk goed presteert op dat specifieke prijspunt. Je kunt zelfs hoog scoren voor bepaalde zoektermen. Maar als je later de prijs met 30%, 50% of een ander substantieel bedrag verhoogt, behandelt Amazon’s machine learning algoritme dit als een “nieuw product” waarvoor het geen relevante verkoopgegevens heeft. Als gevolg daarvan kunnen je rankings kelderen.
Daarom is het cruciaal om de prijs van je product in eerste instantie in te stellen op het niveau dat je na de lancering wilt handhaven. De verkoopgegevens die je bij deze prijs verzamelt, zullen relevanter en duurzamer zijn voor rankings op de lange termijn.

Leverage Price Anchoring for Competitive Advantage
Prijsverankering is een strategie waarbij de adviesprijs (MSRP) van de fabrikant hoger is dan de werkelijke verkoopprijs. Deze tactiek zorgt voor een ‘List Price’ met een doorhaling en een begeleidende “You Save” tekst op de Amazon listing. Hoewel Amazon is begonnen met het verwijderen van de optie om afgeprijsde prijzen te tonen, heeft het gebruik van MSRP op deze manier zijn voordelen bewezen. Het vergroot de visuele aantrekkingskracht van de listing en zorgt ervoor dat deze opvalt tussen concurrenten in zoekresultaten.

How to Get Reviews

Amazon Vine Review Program
Een effectieve manier om eerste beoordelingen te genereren is via het Vine Review Program van Amazon. Als je een product op meerdere marktplaatsen verkoopt, kun je snel een aanzienlijk aantal beoordelingen verzamelen. Amazon staat je bijvoorbeeld toe om 30 Vine-reviews te krijgen voor elke marktplaats. Als je verkoopt op alle vijf Europese markten die Vine Voice ondersteunen, kun je beginnen met 150 beoordelingen.

Amazon Vine Review Program

Hoewel het Vine-programma een aanzienlijk aantal eerste beoordelingen kan opleveren, is het belangrijk op te merken dat Vine-recensenten erg kritisch kunnen zijn. Daarom is de kwaliteit van het product cruciaal.

Utilize Dummy Variations for Vine Reviews
Als je maar op één marktplaats verkoopt, kun je “dummyvarianten” van je product gebruiken om meer Vine-beoordelingen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld variaties maken op basis van de hoeveelheid, zoals één stuk, twee stukken en drie stukken. Recensies voor deze variaties worden samengevoegd onder de hoofdvermelding, waardoor je een groot aantal recensies kunt verzamelen, zelfs als je maar op één marktplaats verkoopt.
Zorg er wel voor dat je voldoet aan de algemene voorwaarden van Amazon, het kan riskant zijn als je in strijd handelt met het beleid van Amazon.

Leverage the ‘Request Review’ Button
Veel kopers blokkeren e-mails van verkopers, waardoor traditionele e-mails met verzoeken om beoordelingen minder effectief zijn. De knop “Review aanvragen” van Amazon kan echter goede resultaten opleveren. Er is geen drempel voor het aantal beoordelingen dat je met deze functie kunt aanvragen. Als je 5.000 bestellingen hebt, kun je voor alle bestellingen binnen 24 uur beoordelingen aanvragen zonder dat Amazon je een recensieverbod oplegt.
Maar vermijd kunstmatige beoordelingen en houd je aan de beoordelingsrichtlijnen. Als je kunstmatig recensies genereert door mensen te betalen of diensten te gebruiken, is het belangrijk om een lage recensie-orderratio te handhaven, vooral in het begin. Een goede vuistregel is om in het begin te streven naar niet meer dan één recensie per vier bestellingen. Na verloop van tijd is een review-to-order ratio van niet meer dan 10% aan te raden, hoewel zelfs dat als hoog kan worden beschouwd.
“Request Review” button

How to use PPC campaign for Product Launch
Wanneer je je aanbieding optimaliseert voor een productlancering, moet je een aantal efficiënte PPC-campagnes overwegen.

Target long-tail keywords
De eerste strategie richt zich op het targeten van long-tail zoekwoorden waarvoor je wilt ranken. Aangezien je product in eerste instantie geen verkoopgegevens heeft, is het cruciaal om die eerste verkopen te krijgen. Om dit te bereiken, stel je je ACoS in op 100% en richt je je op long-tail zoekwoorden waarvoor je wilt ranken.


Long-tail keywords on Amazon

Target keywords from competitors
De tweede aanvullende strategie is om je te richten op concurrenten die al op die long-tail zoekwoorden scoren. Wanneer een gebruiker op het product van een concurrent klikt en vervolgens naar het jouwe navigeert, kent Amazon de relevantie van de verkoop op het trefwoord toe aan jouw product. Dit zorgt er zelfs voor dat Amazon denkt dat jouw product beter is dan dat van de concurrent, waardoor je direct verkopen van hen kunt “stelen”.
Sommige Amazon verkopers bieden op de merknaam van een concurrent. Dit kan worden beschouwd als onethisch, dus als je dit ook wilt doen, zorg er dan voor dat het de moeite waard is om voor te vechten. Tegelijkertijd is het ook nodig om te voorkomen dat je merkzoekwoordverkeer wordt gestolen door je concurrenten, je moet proberen om een merkverdedigingsstrategie op te zetten.

Search Find Buy Method
Als je wilt ranken met behulp van PPC, is een andere effectieve methode om te overwegen de Zoek Vind Koop (SFB)-techniek. Dit houdt in dat je klanten betaalt om naar specifieke zoekwoorden te zoeken en vervolgens je product te kopen. Als je PPC en SFB combineert, is het hoogst onwaarschijnlijk dat je geen topposities krijgt voor je gerichte zoektermen.
Tijdslot voor Ranking: Het is raadzaam om voor een langer tijdslot te gaan wanneer je je richt op zoektermen. Als je slechts één dag verkoopt, zal Amazon je positie waarschijnlijk verlagen. Als het algoritme van Amazon echter ziet dat je consistente verkopen over een langere periode hebt, leert het beter en is de kans groter dat je op de topposities voor die termen blijft staan.

Use PPC Tools
Voor de effectieve uitvoering van deze strategieën worden verschillende tools aanbevolen. Een daarvan is m19, dat sterk wordt aanbevolen vanwege zijn mogelijkheden. Het is ook bijzonder handig voor keyword traction waarmee je de rangschikking van een lijst met ASIN’s op een specifieke zoekterm kunt volgen.

What’s the Cost of Product Launch
De kosten van een agressieve productlancering hangen af van verschillende factoren, waaronder de kosten van je product en de concurrentiekracht van het zoekwoord waarop je je richt. Als je in een zeer concurrerende niche zit, kan de PPC duur zijn, maar de kosten van giveaways kunnen lager zijn.
Helium 10 heeft een functie genaamd CPR 8-Day Giveaways, die je helpt bij het schatten van het aantal eenheden dat je moet weggeven over een periode van 8 dagen om te ranken voor specifieke zoekwoorden. Zoals eerder vermeld is een periode van 8 dagen echter vrij kort; je moet streven naar een periode van minstens 14 dagen om significante resultaten te zien.

Calculate Actual Cost
Om de werkelijke kosten van de productlancering te berekenen, moet je niet alleen rekening houden met de productkosten, maar ook met de kosten van Amazon en de marketingkosten die gepaard gaan met het werven van die verkopen. Als je klanten betaalt om je product te zoeken en te kopen via de SFB-methode, komt dit geld uiteindelijk terug op je rekening als inkomsten. Daarom zijn de werkelijke kosten de som van de productkosten, Amazon’s kosten en marketinguitgaven.