Hoe zet je een succesvolle gesponsorde productcampagne op?

Veel tutorials op internet raden jou aan om handmatige campagnes op te zetten, gericht op enkele trefwoorden die bij jouw product passen. Dat is een goede praktijk, maar wij adviseren alleen deskundige verkopers, die een grondige kennis hebben van hun markt en veel ervaring hebben met het lanceren van nieuwe producten, om die weg in te slaan.

Bovendien vereist een handmatige opzet een grondige analyse op trefwoordniveau, marktexpertise en chirurgisch bodbeheer. Deze handmatige lancering kan veel tijdrovender zijn dan wat wij in dit bericht beschrijven.

Onze methode bleek eenvoudig te implementeren. Het opzetten duurt minder dan vijf minuten. Het werkt voor de meeste categorieën op Amazon. En je hoeft niet al tientallen jaren in de zoekmarketingindustrie te werken om je biedingen aan te passen.

Hieronder vindt je de eenvoudige blauwdruk die wij met succes bij onze klanten gebruiken.

Zet jouw PPC campagne op in 5 minuten

Welk type PPC campagne moet u gebruiken?
Zonder twijfel moet je gaan voor Gesponsorde Producten campagnes met automatische targeting. Automatische targeting is geweldig, omdat je profiteert van Amazons marktexpertise. Deze jongens hebben het onderzoek voor je gedaan en hun geautomatiseerde logica richt zich op trefwoorden en producten die vergelijkbaar zijn met het product in je advertentie. De m19-technologie gebruikt deze automatische campagnes ook in zijn algoritmen, als bron voor het genereren van trefwoorden.

En deze campagnes hebben bewezen een geweldige tijd/efficiëntieverhouding te hebben.

 

Welke biedstrategie?
Wij adviseren om “Dynamische biedingen – alleen naar beneden” te gebruiken, wat de standaardinstelling is van Amazon Gesponsorde Product campagnes. Je beperkt jouw maximum bod, wat logisch is in een algemene tweede prijs veiling markt. Het minimaliseert je risico om te veel uit te geven.

Wat is de beste campagnestructuur?
Wij raden je aan de zaken eenvoudig te houden, maar toch gedetailleerd genoeg om de prestaties op productniveau te beheren. Aangezien je nieuwe producten lanceert, zou je geen honderden of duizenden ASIN’s moeten hebben. Het is dus een goede gewoonte om één advertentiegroep per ASIN te maken. Het biedt een goed evenwicht tussen het bieden op zoekwoorden die specifiek zijn voor elk product en het mutualiseren van zoektermengegevens. Je campagnestructuur wordt snel geïmplementeerd en is gemakkelijk te onderhouden. En je zult betere beslissingen nemen.

Voor verkopers die producten lanceren met meerdere variaties (maat en kleur in de mode, bijvoorbeeld), maak je gewoon één advertentiegroep per parent ASIN. Je krijgt dan een campagnestructuur die beheersbaar blijft, maar granulair genoeg is om goede resultaten te behalen.

Hoeveel moet je bieden bij de lancering?
Nogmaals, wij bieden een blauwdruk voor mensen die een nieuw bedrijf of een nieuw product lanceren. Zij zijn op zoek naar efficiëntie en zijn geneigd hun financiële risico’s te minimaliseren. Een deskundige verkoper met een grondige kennis van zijn markt en veel ervaring in het lanceren van nieuwe producten zou zijn biedingen waarschijnlijk handmatig aanpassen. MAAR we hebben gezien dat automatisering goede resultaten op schaal oplevert en tonnen tijd bespaart. Daarom raden we aan te beginnen met de biedingen die Amazon voor elke targeting voorstelt.

Na het lezen van deze opmerkingen zou je je Sponsored Product-campagne moeten hebben gelanceerd, met één advertentiegroep per product. We hopen dat je de automatische targeting en de door Amazon voorgestelde biedingen gebruikt.

Lees de volgende sectie om te leren hoe je je biedingen na de lancering kunt aanpassen.

Dagelijks bid management in 5 minuten

Hoe pas je de biedingen aan?
Wij raden je aan deze routine te doorlopen, voor elk van je producten. Het kan een beetje omslachtig lijken de eerste keer dat je het leest. Maar als je het eenmaal twee keer gedaan hebt, vind je het waarschijnlijk makkelijk en logisch!

Voor degenen die niet van lezen houden, hebben we aan het eind van dit hoofdstuk een grafiek gemaakt die alles samenvat.

Eerste vraag voor jou: heb je advertentieverkoop?
JA, heb je advertentieverkoop! Dat is geweldig. Het begint aan te trekken. Nu, is het bedrag van je advertentieverkoop groter dan je uitgaven?

Zo ja, nogmaals, dat is cool. Je komt er wel. Controleer hoe ver je werkelijke ACOS is van het niveau van winstgevendheid dat je verwacht van je producten. Houd in gedachten dat je nieuwe producten lanceert, dus je winst zal lager zijn dan wat je uit volwassen producten haalt.
je werkelijke ACOS ligt boven je winstverwachtingen (90% vs. 50% bijvoorbeeld). Mogelijk wilt je je biedingen verlagen. Wees voorzichtig, doe het geleidelijk. Je wilt niet snijden in je verkeer.
Je werkelijke ACOS ligt onder je winstverwachtingen. Man, je bent een koning! Maar je moet je biedingen verhogen om meer tractie te krijgen. Je investeert waarschijnlijk te weinig.
je advertentieverkoop is kleiner dan je uitgaven.Je kunt overwegen je biedingen te verlagen. Het hangt er echt vanaf hoe ver je bent van 100% ACOS. Houd in gedachten dat het bij de lancering zinvol is om meer te investeren dan je advertentieverkoop om je producten te ondersteunen.

 

Als je geen reclameverkoop kreeg, maak je dan geen zorgen.

Het kost tijd om een nieuw product op te starten. Overweeg ook aanvullende middelen, zoals het verhogen van het aantal reviews dat je krijgt uit organische verkopen. De volgende vraag voor je: liggen je dagelijkse uitgaven boven het budget dat je in gedachten had?

Je dagelijkse uitgaven liggen boven je geplande budget. Het is tijd om je biedingen te gaan verlagen. Een waarschuwing: als je meerdere weken in deze situatie blijft, besteed je waarschijnlijk niet genoeg budget aan je lancering. Denk erover na om je lanceringsstrategie aan te passen.
Je uitgaven liggen onder je geplande budget. Controleer vervolgens het aantal impressies dat je krijgt van je advertenties. Krijg je genoeg impressies? Dit is een moeilijkere vraag, omdat de drempel specifiek is voor elke verkoper. Vergelijk jouw aantallen met bestaande producten. Om jou een idee te geven: met een doorklikpercentage van 0,1% en een conversiepercentage van 2% heb je 50.000 impressies nodig voor een conversie.
Als je niet genoeg impressies krijgt, is het tijd om jouw biedingen te verhogen. Je moet meer verkeer genereren om jouw eerste conversies te krijgen.
Als je veel indrukken krijgt, heb je waarschijnlijk een conversieprobleem dat niet gerelateerd is aan reclame. Verlaag jouw biedingen en probeer te begrijpen wat jouw conversiepercentage beïnvloedt. Controleer jouw beschikbaarheid, controleer jouw prijsconcurrentie, controleer de inhoud van jouw detailpagina, controleer jouw beoordelingen.

Bodaanpassingen in een grafiek (voor wie niet van lezen houdt)

Hoe vaak moet je de biedingen verversen ?
In het begin moet jij dat elke dag doen. Na een week of twee, en als jouw prestaties de afgelopen dagen goed genoeg waren, kun je de aanpassingen uitstellen. Controleer jouw resultaten om de twee à drie dagen en pas de biedingen dienovereenkomstig aan.

Hoeveel moet je de biedingen verhogen of verlagen ?
In de eerste plaats moet je bodaanpassingen geleidelijk laten gebeuren. Je wilt echt grote schommelingen vermijden die het werk dat je al hebt verricht, tenietdoen. Vergeet niet dat je autocampagnes ook een troef opbouwen: de lijst van sleutelwoorden en productpagina’s die de conversie naar jouw producten stimuleren. Deze gegevens zullen je in de toekomst van pas komen.

Als het gaat om bodaanpassingen, is de vuistregel om jouw biedingen naar boven of beneden bij te stellen in verhouding tot jouw doel. Laten we een paar voorbeelden doornemen.

Je uitgaven liggen boven je geplande budget. Laten we aannemen dat je gisteren $30 hebt uitgegeven en dat je dagelijkse budget ongeveer $10 is. Je wilt je biedingen verlagen. Je hebt drie keer meer (3x) uitgegeven dan wat je van plan was uit te geven. Ik raad je aan je biedingen te verlagen (te delen) met een factor 3x. Als je $1 bood, verlaag dan je bod tot $0,33 ($1 / 3 = $0,33). Wees voorzichtig, dat is een grote schommeling. Als alles gelijk blijft, zou je toch dicht bij je geplande budget moeten zitten.

Je uitgaven zijn groter dan de hoeveelheid advertentieverkoop die je krijgt. Laten we aannemen dat je $25 hebt uitgegeven en $10 aan advertentieverkoop hebt gekregen. Je besteedt twee keer en een half meer (2,5x) dan wat je krijgt in termen van advertentieverkoop. Dezelfde logica, kun je je biedingen delen door 2,5, om te proberen een werkelijke ACOS van 100% te bereiken. Als je bood $ 1,5, kun je je bod aanpassen tot $ 0,6. Nogmaals, dat is een grote schommeling. Als je de kosten kunt dragen, is het beter je biedingen geleidelijk te verlagen. Ga gedurende één of twee dagen omlaag naar $1 en kijk wat de resultaten zijn voordat je besluit $0,6 te bieden.

Je werkelijke ACOS ligt boven je winstverwachtingen. Laten we aannemen dat je werkelijke ACOS 90% is en je winstverwachting ongeveer 45%. Je wilt je biedingen verlagen. In dit voorbeeld is je werkelijke ACOS twee keer zo groot (2x) als je verwachte winst. Wanneer je je biedingen verlaagt, wil je dus niet onder de helft van de huidige waarde gaan. Ik raad je aan je biedingen te verlagen (te delen) met een factor 1,5x. Als je $0,75 bood, pas dan aan naar $0,5.