Als je een bericht van Amazon hebt ontvangen met de melding “Je account loopt risico op deactivering,” kan dat verschillende redenen hebben. Controleer eerst of het bericht echt afkomstig is van Amazon; phishing-scams gebruiken vaak dit soort berichten om gevoelige informatie te ontfutselen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom Amazon een dergelijk bericht zou kunnen sturen als het inderdaad authentiek is:

1. Betalingsproblemen: Problemen met het succesvol verwerken van betalingen kunnen leiden tot waarschuwingen voor accountdeactivering. Zorg ervoor dat je vermelde betaalmethoden actueel en geldig zijn.

2. Beleidsovertredingen: Amazon heeft strikte regels voor zowel verkopers als kopers. Elke overtreding van deze regels kan een waarschuwing of accountdeactivering veroorzaken.

3. Ongebruikelijke activiteit: Plotselinge veranderingen in koop-/verkoopgewoonten, verzendadressen of andere accountactiviteiten kunnen vraagtekens oproepen, en verificatie vereisen om te zorgen dat het account niet is gecompromitteerd.

4. Accountverificatie: Soms heeft Amazon aanvullende informatie nodig om de identiteit van een accounthouder te verifiëren. Het niet verstrekken hiervan kan leiden tot deactivering van het account.

5. Verkoperprestaties: Als je een verkoper op Amazon bent, moeten metrieken zoals defectpercentage van bestellingen, annuleringspercentage en percentage late verzendingen voldoen aan de prestatiedoelen van Amazon. Niet voldoen aan deze normen kan je account in gevaar brengen.

6. Intellectueel eigendom: Amazon neemt claims van namaak, auteursrecht of handelsmerkinbreuken serieus. Accounts met dergelijke claims lopen risico op deactivering.

7. Manipulatie van beoordelingen: Zowel kopers als verkopers die productbeoordelingen manipuleren kunnen hun accounts gedeactiveerd zien worden.

8. Meerdere accounts: Amazon staat meestal maar één account per persoon of bedrijf toe, tenzij je toestemming hebt voor meerdere accounts. Het hebben van meerdere ongeautoriseerde accounts kan leiden tot deactivering.

9. Andere juridische kwesties: Problemen zoals het verkopen van verboden producten of het plegen van fraude kunnen ook tot deactivering leiden.

10. Communityrichtlijnen: Amazon heeft richtlijnen voor communityparticipatie, zoals het plaatsen van beoordelingen, vragen of opmerkingen. Overtredingen hiervan kunnen ook leiden tot risico op deactivering van je account.

Als je niet zeker weet waarom je de waarschuwing hebt ontvangen, neem dan direct contact op met de klantenservice van Amazon voor opheldering en de volgende stappen. Log in via de officiële Amazon-website en klik niet op links in de e-mail om mogelijke phishing-pogingen te vermijden.