Op Amazon kunnen klanten producten op verschillende manieren ontdekken. Ze kunnen zoeken met specifieke termen, navigeren door categorieën, of items tegenkomen die zijn gegroepeerd op kenmerken of via advertenties. Spraakgestuurd winkelen met Alexa en externe promoties leiden ook verkeer naar Amazon.

Het vergroten van de productzichtbaarheid omvat concurrerende prijzen, een voorraad behouden voor snelle verzending en het aanbieden van uitgebreide en accurate productdetails. De productdetailpagina centraliseert informatie voor klanten en bevat een “Uitgelicht Aanbod” dat Amazon selecteert op basis van criteria zoals prijs, leveringssnelheid en prestaties van de verkoper. Opmerkelijk is dat meerdere of geen producten deze status “Uitgelicht Aanbod” kunnen krijgen, die zeer gewild is bij verkopers.

Wanneer gebruikers op Amazon zoeken, worden resultaten doorgaans gesorteerd met het label “Uitgelicht”. De bepaling van deze Uitgelichte resultaten draait om klantgedrag, zoals aankoopfrequentie, en productdetails, zoals titel en prijs.

Amazon gebruikt ook badges om producten te markeren. De badge “Beste Verkoper” is gebaseerd op verkoopgegevens, terwijl “Amazon’s Keuze” top beoordeelde, redelijk geprijsde artikelen aanduidt die direct verzonden kunnen worden. Promotionele badges zoals “Bliksemdeal” en “Deal van de Dag” duiden op tijdsgebonden kortingen. Sommige badges, zoals “Prime”, geven deelname aan een programma aan, terwijl anderen inzicht geven in klantacties, bijvoorbeeld als een product aan hun winkelwagentje is toegevoegd.

Het platform stelt ook productsuggesties voor op basis van gebruikersactiviteit. Bijvoorbeeld, na het bekijken van een bepaald product, kan Amazon gerelateerde items tonen die door andere gebruikers zijn gekocht. Producten kunnen ook worden uitgelicht op basis van seizoen, nieuwe lanceringen of redactionele beslissingen. Klantbeoordelingen spelen ook een rol, met populaire beoordelingen die worden uitgelicht.

Hoewel sommige badges en highlights alle aanbiedingen bevatten, kunnen anderen zich richten op Amazon’s eigen merken. Amazon zorgt voor eerlijkheid door zijn merken aan dezelfde normen te houden als andere verkopers.

Tot slot biedt Amazon een betaalde advertentiemogelijkheid met Gesponsorde Merken en Gesponsorde Producten. Deze advertenties, duidelijk gelabeld, kunnen op verschillende secties van de winkelervaring verschijnen. De selectie van deze gesponsorde vermeldingen hangt af van biedingen van adverteerders, trefwoorden en historisch klantgedrag. Er gelden geschiktheidscriteria voor deze promotieplekken.